marți, 25 august 2009

Un complice al lui Viktor Bout este cautat in continuare in Thailanda

Politia thailandeza a declarat vineri ca a lansat o cautare activa pentru a-l gasi pe Andrew Smulian, presupus complice al traficantului de arme rus Viktor Bout, arestat cu o zi inainte la Bangkok cu sprijinul autoritatilor romane, transmite AFP.

Joi, politistii din Thailanda si agenti americani au arestat patru rusi si un britanic in acelasi timp cu Bout, dar aceste persoane au fost apoi eliberate, a precizat locotenent-colonelul Nondhawat Amaranonda, care conduce ancheta thailandeza.

Andrew Smulian s-ar afla inca in Thailanda, a spus el.
Viktor Bout, descris drept "vanzatorul de moarte" pentru ca ar fi furnizat arme unor tari din Africa, America de Sud, dar si in Afganistan, a sosit in Thailanda joi dimineata, al bordul unui zbor Aeroflot, a declarat locotenent-colonelul Nondhawat.

Vizat de un mandat de arestare emis de un tribunal thailandez, Viktor Bout a fost retinut intr-un hotel de lux al capitalei thailandeze, potrivit generalului de politie Pongpat Chayaphan. Televiziunile din Thailanda au prezentat imagini cu Bout, un barbat in varsta de 41 de ani, masiv, cu mustata blonda si cu o mina impasibila, imbracat intr-un tricou portocaliu, aflat intr-o sectie de politie si avand catuse la maini.

"L-am arestat sub acuzatia de furnizare de arme si sprijin financiar pentru terorism", a spus seful anchetei thailandeze.

Bout nu era inarmat la momentul arestarii si nu a opus rezistenta, a adaugat ofiterul thailandez.

Autoritatile americane au precizat ca traficantul a cazut intr-o capcana pregatita cu rabdare timp de mai multe luni de Agentia Antidrog (DEA), in colaborare cu institutiile omologe din Romania, Danemarca si Antilele olandeze.

Agentii DEA s-au dat drept lideri ai gherilei columbiene FARC (Fortele Armate Revolutionare din Columbia), careia Viktor Bout ii vindea arme de mult timp. Traficantul venise la Bangkok pentru a finaliza tranzactia.

Procurorul federal al New Yorkului a anuntat ca Washingtonul va cere extradarea lui Bout, inculpat impreuna cu Andrew Smulian pentru "complot in vederea procurarii de sprijin material unei organizatii teroriste", asa cum este considerata FARC de catre Statele Unite incepand din 1997.

Potrivit Reuters, Bout si Smulian, in varsta de 46 de ani, risca o pedeapsa de 15 ani de inchisoare daca vor fi condamnati in Statele Unite. Autoritatile thailandeze declarasera insa joi ca Bout trebuie judecat intai in Thailanda, inainte de a fi extradat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu