ONU acuza Romania ca exporta arme in Togo, Burkina Faso si Angola
Data publicarii: 15/02/2001
Cotidianele britanice Daily Mail si The Guardian au publicat ieri un articol in care arata ca tari care au apartinut fostului bloc estic au devenit principalele furnizoare de arme pentru miscarea rebela angoleza UNITA. Romania este insa cea mai grav acuzata, chiar si intr-un raport al ONU, pentru ca ar fi emis facturi false, in baza carora ar fi exportat cantitati mult mai mari.
Potrivit presei britanice, un raport al echipei ONU de monitorizare aflata in Angola acuza Bulgaria, Ucraina si Romania ca sint principalele furnizoare de arme catre miscarea terorista UNITA. Acuzatiile formulate la adresa statelor mentionate se bazeaza pe preocuparea expertilor internationali care monitorizeaza respectarea sanctiunilor in Angola potrivit carora au fost vindute mari cantitati de arme catre Togo si Burkina Faso, cantitati mult mai mari decit necesitatile militare curente ale acestor tari. Togo, Burkina Faso si Cote d'Ivoire sint cunoscute drept sustinatori traditionali ai UNITA. Exporturile la care se refera raportul ONU s-au facut in prima parte a anului 1996. Cantitatile fiind mult mai mari decit nevoile curente ale acestora, exista suspiciunea intemeiata ca aceste tari doar ar fi intermediat o vinzare de armament romanesc catre alte organizatii teroriste din lume.
Raportul pretinde ca analizele legiste facute unor certificate de utilizator final arata ca facturile romanesti au fost falsificate. De exemplu, raportul ONU pretinde ca Romania a furnizat dovezi ca a exportat arme in valoare de sase milioane de ranzi (moneda sud-africana) catre Togo si Burkina Faso, intr-o perioada de doi ani, din 1996. Problema a aparut insa atunci cind Burkina Faso a negat oficial in fata raportorilor ONU ca a emis certificate de o valoare atit de mare.
Ce ar insemna acest lucru, pentru cunoscatorii in materie de trafic de arme? De regula, se obtine acordul ONU pentru exportul unei cantitati mici de armament, dar cu acest acord se fac ulterior exporturi masive catre terte state aflate sub embargo, acestea platind sume frumusele pe armament. Beneficiile, desi ilegale, sint asadar consistente. O astfel de practica era la ordinea zilei pentru regimul Ceausescu, iar suspiciunea ONU este acum legata de faptul ca retelele comuniste de trafic inca mai subzista.
Aseara, Ministerul Apararii Nationale a respins acuzatiile formulate de ONU, printr-un scurt si neconvingator comunicat remis presei. "In anii 1999 si 2000, grupul de experti ai ONU a verificat, in Romania, documentele aferente livrarilor de armament efectuate catre Togo si Burkina Faso, declarind ca Romania a respectat embargoul impus de ONU", se arata in comunicat. Comunicatul nu face insa nici o referire la cea mai grava dintre acuzatii: fals in facturi. Totodata, MApN precizeaza ca livrarile de armament efectuate de Romania catre Togo si Burkina Faso s-au realizat in cantitati reduse, in anul 1996, pe baza licentelor de export legal avizate de Oficiul Pentru Controlul Importurilor si Exporturilor de Produse Strategice, din cadrul Departamentului pentru Armamente al MApN. Acelasi gen de raspunsuri in doi peri dadea si Ceausescu atunci cind ONU ii cerea socoteala pentru traficul ilegal de arme. Daca astfel de explicatii da Romania si acum, nu trebuie sa ne mai miram de ce opinia oficialilor occidentali despre tara noastra este asa cum este. (C.R.)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu