marți, 25 august 2009

MAE confirmă livrarea de arme către Georgia

MAE confirmă livrarea de arme către Georgia

Alexandra-Livia Dordea
Cristina Botezatu
Vineri, 15 August 2008
După ce liderul separatist abhaz, Serghei Bagapş, a acuzat România de furnizare de arme către Georgia, Ministerul Afacerilor Externe a confirmat acest lucru. Însă, MAE a menţionat că România a livrat Georgiei armament şi muniţie, respectând regulile internaţionale. Potrivit comunicatului ministerului, citat de Realitatea, Georgia nu este supusă vreunui embargo privind transferurile de arme. Exporturile de arme către Georgia au fost făcute pe bază de licenţe individuale. "România, producător şi furnizor de produse militare, a livrat armament şi muniţie de infanterie autorităţilor guvernamentale din Georgia, cu respectarea prevederilor Cartei ONU, a regimului internaţional de sancţiuni şi a principiilor şi criteriilor Codului de conduită al Uniunii Europene privind exporturile de arme.

Exporturile au fost efectuate pe bază de licenţe individuale, cu respectarea standardelor regimului naţional de control al exporturilor de produse militare şi a angajamentelor internaţionale ale României.

Georgia nu este subiect al vreunui embargo privind transferurile de arme stabilit la nivel internaţional, regional sau al unei alte măsuri restrictive", se arată în comunicat.

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat astăzi, la Constanţa, că ministerul pe care îl conduce va verifica dacă pe cale comercială au fost exportate arme în Georgia, întrucât nu are cunoştinţă despre aşa ceva, iar dacă se adevereşte acest lucru înseamnă că a fost făcut prin "intermediari".

"Ministerul Apărării, aşa cum ştiţi, nu produce niciun fel de armament. Nu am exportat nici arme, nici muniţie în Georgia, vom verifica dacă pe linie comercială au fost asemenea cazuri. Nu s-au exportat arme în zonele acelea de (conflict), iar dacă s-au exportat au fost prin intermediari", a afirmat Meleşcanu, citat de Mediafax, răspunzând unei întrebări referitoare la declaraţiile liderului abhaz.

România, acuzată că ar fi furnizat arme Georgiei

Liderul separatist abhaz, Serghei Bagapş, a afirmat ieri că printre armele capturate de la georgieni în Valea Kodori din Abhazia s-au găsit arme produse în România, Bulgaria şi Statele Unite, informează RRA.

Ministerul Afacerilor Externe nu a răspuns, pentru moment, acestor acuzaţii. Zilele trecute, un alt oficial abhaz declara că cele mai multe arme găsite în defileul Kodori sunt de provenienţă americană şi italiană, foarte puţine fiind de fabricaţie sovietică. Presa rusă publicase anterior o listă cu ţările care au furnizat arme Georgiei, printre acestea numărându-se şi România.

Adjunctul şefului Statului Major rus, Anatoli Nogoviţîn, a afirmat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că "trupele pentru menţinerea păcii au descoperit o cantitate mare de material militar, armament şi muniţii în apropiere de oraşele georgiene Gori, Poti şi Senaki, unde se află depozite militare importante" ale armatei georgiene.

"Armamentul şi muniţiile descoperite sunt inventariate, numărate şi triate. Sarcina noastră este ca aceste arme să nu se răspândească în Caucaz necontrolat", a precizat el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu