Data publicarii: 10/05/2001
Shimon Naor spune ca nu stie nimic despre cei 5000 de dolari oferiti ca mita procurorului Cristian Bojinca de la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti. Totodata, Naor a apreciat ca avocatul sau, Lidia Peter, disparuta de citeva zile, s-ar putea afla in mare pericol. Cine o ameninta, din ce motive si de ce are astfel de temeri, Naor nu a precizat.
Shimon Naor, reprezentantul in Romania al societatii israeliene "Orient Energy Agencies & Services Ltd", care este acuzat de trafic de arme si munitie, a declarat, ieri, ca nu stie nimic despre faptul ca procurorului Cristian Bojinca, de la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, i-ar fi fost dati 5.000 de dolari in schimbul tergiversarii procesului sau. "Eu, fiind inchis in Jilava, aveam un regim mult mai greu decit ceilalti detinuti. Nu aveam vorbitor normal, nu avea nimeni aces la mine si nu aveam cum sa discut cu nimeni, decit in fata celor care ma supravegheau", a mentionat Naor, care se afla in Israel.
Magistratii Curtii Supreme de Justitie (CSJ) au respins, ieri, plingerile formulate de procurorul Cristian Bojinca si judecatorul Valentino Acatrinei impotriva ordonantelor in baza carora au fost arestati de Parchetul CSJ, pentru infractiuni de coruptie.
Cei doi magistrati arestati au declarat recurs, urmind ca acesta sa fie judecat de un complet de noua judecatori ai CSJ.
Avocatul Antonie Iorgovan sustine ca nu exista probe directe care sa-l incrimineze pe procurorul Cristian Bojinca, de la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, arestat pentru coruptie.
Avocatul Iorgovan spune ca la dosar exista o inregistrare telefonica dintre avocata Lidia Peter si un anume Suciu. Din dialog ar reiesi ca Peter i-ar fi dat bani lui Suciu, iar acesta i-a transmis lui Bojinca. In schimb, potrivit avocatului Iorgovan, Suciu nu confirma ca Lidia Peter i-a dat bani ca sa-i dea mai departe.
Totodata, Iorgovan afirma ca Suciu a fost anchetat de procurorul Bojinca intr-un dosar care il viza pe notarul Ilie Saimovici.
Surse din Ministerul Public sustin ca inregistrarea respectiva contine convorbirea dintre Lidia Peter si Mihai Emil Suciu, cunoscut in lumea lumii interlopa sub numele de "Suciu Chioru", iar Ilie Saimovici este un notar pe care procurorul Cristian Bojinca l-a trimis in judecata pentru ca ar fi falsificat niste documente.
Antonie Iorgovan face parte din echipa de avocati care il apara pe procurorul Cristian Bojinca, dar nu poate sustine pledoarii in fata instantei supreme, deoarece sotia sa este judecator al Curtii Supreme de Justitie.
In seara de 7 mai, Sectia Anticoruptie din cadrul Parchetului Curtii Supreme de Justitie a emis mandate de arestare, pentru cinci zile, pe numele procurorului Cristian Bojinca si a judecatorului Valentino Acatrinei, pentru ca ar fi primit bani in schimbul facilitarii eliberarii unor infractori.
Procurorul Bojinca este invinuit de complicitate la luare de mita, pentru ca, in anul 2000, ar fi primit 5.000 de dolari pentru a-i inmina judecatoarei Tatiana Zorila de la Tribunalul Bucuresti, cu scopul ca aceasta sa acorde un termen de judecata mai lung in procesul cetateanului romano-israelian Shimon Naor (judecat pentru trafic de arme si munitie), astfel incit inculpatul sa fie eliberat din arest. La scurt timp dupa eliberare, Naor a plecat in Israel, el fiind judecat in lipsa. Urmatorul termen de judecata al procesului este 18 mai.
Judecatoarea Tatiana Zorila are interdictie de a parasi Capitala, pentru o perioada de 30 de zile, fiind invinuita de luare de mita, deoarece ar fi primit o parte din cei 5.000 de dolari de la Bojinca.
Eliberarea lui Shimon Naor s-a realizat dintr-o neglijenta a procurorilor, au declarat, miercuri, surse judecatoresti.
Dupa mai multe cereri de eliberare din arest a lui Naor, Tribunalul Bucuresti a hotarit inlocuirea masurii arestarii acestuia cu interdictia de a parasi localitatea. Parchetul a facut recurs la Curtea de Apel Bucuresti, dar s-a referit strict la decizia Tribunalului Capitalei, "uitind" sa ceara prelungirea mandatului de arestare a lui Naor.
Curtea de Apel Bucuresti a admis recursul procurorilor, dar nu s-a pronuntat pe prelungirea mandatului. Astfel, avocatii inculpatului au solicitat judecatorilor Tribunalului Bucuresti, la urmatorul termen de judecata al procesului, sa constate ca mandatul lui Naor a expirat, sustin sursele citate.
Judecatorul Valentino Acatrinei de la Curtea de Apel Bucuresti a fost arestat sub acuzatiile de trafic de influenta si instigare, neurmata de executare, la infractiunea de favorizare a infractorului, pentru ca ar fi primit 2.500 de dolari in schimbul facilitarii punerii in libertate a unui inculpat pe nume Craciunescu.
Acatrinei i-ar fi dat 500 de dolari judecatoarei Rodica Fesiuc de la Curtea de Apel Bucuresti pentru a respinge un recurs declarat de procurori impotriva punerii in libertate a lui Craciunescu. Fesiuc are interdictie de a parasi Bucurestiul, judecatoarea fiind invinuita de luare de mita.
Atit pe Craciunescu, cit si pe Shimon Naor i-a reprezentat, la un moment dat, avocata Lidia Peter, din cadrul Baroului Bucuresti, care ar fi intermediat eliberarea clientilor sai. Pe numele Lidiei Peter procurorii Sectiei Anticoruptie au emis un mandat de arestare, pentru cinci zile, sub acuzatia de dare de mita.
Anchetatorii au probe care confirma ca Marian Ilie, un alt client al Lidiei Peter, ar fi platit zece mii de dolari pentru a fi pus in libertate, intermedierea fiind realizata tot de avocata, sustin surse judiciare.
La baza emiterii mandatelor de arestare pentru cei doi magistrati ar sta niste convorbiri telefonice pe care le-a avut avocata Lidia Peter si care au fost inregistrate de specialisti ai SRI.
Mai multi avocati bucuresteni sustin ca Lidia Peter spunea deseori ca poate elibera pe oricine din arest, colegii sai afirmind ca uneori chiar exagera cind discuta cu posibili clienti, dar pe de alta parte recunoscind ca avea o mare influenta pe linga magistrati. Clientela lui Peter numara nume sonore din lumea interlopa bucuresteana.
Fost procuror in cadrul Parchetului sectorului 2, avocata Lidia Peter a fost audiata in urma cu citeva zile in legatura cu sustinerile sale in convorbirile telefonice, care s-ar fi referit la sume pe care le-ar fi dat magistratilor cu scopul de-i elibera din arest unii clienti.
Lidia Peter a fost insotita la audieri de avocatul Costel Toroiman, care nu a putut fi contactat pina la aceasta ora.
De fapt, politistii au "ridicat-o", in 4 mai a.c., pe Lidia Peter din autoturismul lui Costel Toroiman, dupa audieri avocatei facindu-i-se rau. Peter s-a internat la Spitalul de Psihiatrie numarul 9 din Capitala, de unde a plecat in dupa-amiaza de 5 mai. Avocata s-ar fi dus ulterior la coafor, unde si-a vopsit blond parul.
In prezent, politistii o cauta pe avocata Peter, pe numele careia exista un mandat de arestare sub acuzatia de dare de mita. Avocata a fost data in consemn la politistii de frontiera, in cazul in care aceasta intentioneaza sa paraseasca tara.
Naor, creierul traficantilor de arme
Cetateanul israelian Shimon Naor este acuzat ca ar fi falsificat certificatele de destinatie pentru a obtine din partea autoritatilor romane licente de export de armament si munitie, produse strategice care au ajuns in final in tari pentru care Uniunea Europeana a impus embargou asupra livrarilor de armament, respectiv Nigeria si Eritreea. Israelianul a fost arestat, in 25 august 1999, el fiind judecat pentru fals, uz de fals, contrabanda, nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Alaturi de Naor, sint judecati Ion Menciu, director general al companiei aeriene "Acvila Air Romanian Carrier", Ion Busuioc (cetatean moldovean), reprezentantul societatii "Loratel Trading Ltd" din Limasol-Cipru si Jeni Mantescu, seful reprezentantei din Romania a societatii "Orient Energy Agencies & Services Ltd", pentru complicitate la contrabanda, fals si complicitate la nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Menciu a fost arestat in 31 august 1999, procurorii sustinind ca acesta ar fi intentionat sa fuga din Romania pentru a nu fi anchetat in legatura cu traficul de arme. Potrivit rechizitoriului, in perioada noiembrie 1998 - august 1999, cei patru inculpati, prin intermediul unor societati comerciale straine, ar fi derulat operatiuni de export de arme si munitii catre tari supuse embargoului international privind livrari de produse strategice.(D.P.)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu