Publicat de Stefan Candea in data de 05-Mar-02 00:00
Traficantul rus Viktor Bout si-a completat flota cu doua aeronave IL-18 vindute de compania romana de aviatie
Pe linga filiera araba “Delfinul zburator”, Bout a mai actionat in Romania prin intermediul fratilor ceceni Mutaliev
Ieri, “Evenimentul zilei” a descris filiera “Delfinul zburator”, formata dintr-un carusel de firme in spatele caruia se regaseste Viktor Bout, de origine rusa, unul dintre cei mai importanti traficanti de arme ai momentului. Bout este cercetat de organismele internationale pentru trafic de arme catre talibanii din Afganistan, iar presa de peste Ocean a relatat, recent, ca el ar fi furnizat teroristilor lui Bin Laden si retelei al-Qaeda arme din Romania si Bulgaria. La capatul din Romania al filierei “Delfinul zburator” am descoperit firma “Flying Dolphin Romania”, patronata de cetateanul arab Sheikh Abdullah Saqr al Nayhan. Acesta este descris de catre rapoartele ONU ca un apropiat al traficantului de arme Viktor Bout. ANCESIAC (agentia de control al activitatii nucleare) a facut cunoscut faptul ca “Aerofina” (regie romaneasca de tehnica militara din cadrul Ministerului Industriei) a solicitat licenta pentru export de echipamente aeronautice in favoarea firmei “Flying Dolphin”. Autoritatile competente sint cele care trebuie sa raspunda la intrebarea daca firma apropiata de Bout a primit pe alte cai licente pentru exportul de armament romanesc. “Evenimentul zilei” continua astazi dezvaluirile despre filiera “romano-ceceno-moldoveneasca” a lui Viktor Bout.
“Bucharest 110 Icoanei”
“Flying Dolphin” (prin filiala sa, “Flying Dolphin Romania” SRL) nu este singura legatura a lui Viktor Bout (rus de origine si fost ofiter al Fortelor de Aviatie) cu Romania. O companie care a aparut in rapoartele investigatorilor occidentali si care a operat mai multe transporturi de arme pentru Bout se numeste “Renan” si are sediul la Chisinau, in Moldova. Principalul actionar al “Renan” este firma irlandeza “Balcombe Investments Ltds”, detinuta insa de doi frati ceceni: Timur si Alican Mutaliev. Interesant este ca pe un document eliberat de ceceno-irlandezii de la “Balcombe Investments”, apare urmatoarea adresa din Romania: “Balcombe Investments Ltd. Bucharest 110 Icoanei Str. 3 Tel/Fax: 401 211.35.19”. Documentul a ajuns si in posesia observatorilor ONU din Africa. Folosirea acestei adrese nu este o greseala. De la Registrul Comertului aflam ca la aceasta adresa a functionat o sucursala a cunoscutului concern “Valeologia”, firma inregistrata la Chisinau. “Valeologia” a fost implicata in mai multe scandaluri privind traficul cu armament si substante radioactive pe teritoriul Romaniei. Unul dintre fondatorii concernului “Valeologia” este cecenul Tamerlan Mutaliev, nimeni altul decit fratele celorlalti doi ceceni, actionari majoritari la compania moldoveana “Renan”, mentionata in rapoartele internationale ca a transportat arme pentru traficantul rus Viktor Bout. Tamerlan Mutaliev isi desfasoara o parte din afaceri in Romania, dar baza lui se afla in Yemen, o alta zona de conflict, aflata in vecinatatea Emiratelor Arabe Unite. Surse din cadrul serviciilor secrete occidentale ne-au declarat ca fratii Mutaliev sint considerati ca unii dintre cei mai puternici traficanti de arme din regiune.
Bout-ceceni-Constanta
Tamerlan Mutaliev, un asociat al lui Bout, are destule legaturi in Romania. In afara de o sucursala a “Valeologia”, infiintata in 1993 si aflata inca in functiune, el a mai deschis o firma la Constanta, in acelasi an. Firma se numeste “Terra Impex” SRL, capitalul nu a mai fost majorat, iar telefonul de contact nu mai este valabil. Pe linga faptul ca nu are vreun obiect de activitate declarat, in aceasta firma se afla si doi romani (Nicolae Danut, din Constanta, si Veronica Vatasescu, din Bucuresti). Restul actionarilor sint: Moukhmad Galaiev, nascut la Malgobek, in Ingusetia, fara cetatenie, domiciliat undeva in Cecenia; Viniciuc Leonid, nascut la Pesceanca, in Ucraina, domiciliat in Budapesta; Gabor Fustos, nascut la Budapesta, Ungaria. Tamerlan Mutaliev detine 15a din firma si s-a legitimat cu un pasaport ucrainean. Adresa pe care o foloseste este din Ungaria, iar locul nasterii este Kazahstan.
“Iliusin” din Romania
Potrivit unui raport facut de International Peace and Information Service, dat publicitatii in 2001, in flota aeriana a lui Viktor Bout se gasesc doua avioane “Iliusin 18V”, cumparate de la compania romana Tarom. Cele doua avioane au indicativele “YR-IME” si “YR-IMD” si au ajuns de la Tarom in flota “Air Cess Liberia”, una dintre companiile prin care Bout este suspectat ca a facut trafic de armament. Primul “Iliusin” a ajuns, ulterior, cu indicativul “EL-AHO”, in flota unei alte companii controlate de Bout, “Santa Cruz Imperial” Liberia. Al doilea avion de la Tarom a ajuns, prin “Air Cess Liberia”, la “Santa Cruz Imperial”, sub indicativul “EL-ADY”, si apoi la “Star Airlines” din Sharjah, cu indicativul “EX-7504”. Schimbarea indicativelor avioanelor era unul dintre modurile prin care autoritatile pierdeau urma aeronavelor care transportau armament. Directorul general al Tarom, Nicolae Demetriade, ne-a declarat ca, dupa 1989, avioanele de tip “Iliusin” au fost vindute pentru ca isi consumasera “resursa de zbor”, adica expirase numarul maxim de ore de zbor pe care le puteau efectua. “Unele dintre ele au fost vindute la fier vechi. Imi amintesc de doua avioane de acest tip, cu indicativele “YR-IML” si “YR-IMK”, vindute in Kazahstan si Republica Moldova. Alte doua avioane, cu indicativele “IME” si “IMD” au fost vindute firmei Flying Dolphin in 1998. Vinzarea s-a facut pe bursa”, ne-a declarat Nicolae Demetriade. In legatura cu activitatea firmei “Flying Dolphin” in Romania, Nicolae Demetriade ne-a confirmat ca firma are activitate, fiind destul de cunoscuta in domeniul operatorilor aerieni. ““Flying Dolphin” are un Boeing 707, pe care il repara la Tarom. Pina acum, avionul lor a fost controlat de trei ori la Baneasa. Ultima oara, in decembrie, anul trecut, am avut chiar un conflict cu “Flying Dolphin”, pentru ca voiau sa-si ia avionu de la reparat fara sa mai plateasca. Nu era vorba de o suma foarte mare, erau cam 30.000 de dolari, dar n-am dat drumul avionului pina n-au platit”, ne-a declarat directorul general al Tarom, Nicolae Demetriade.
Scandalurile “Valeologia”
Numele lui Vitali Usturoi, fost ofiter in fortele speciale sovietice, patronul firmei “Valeologia” din Chisinau, a aparut pentru prima oara in scandalul din 1994 de la Vila Lac - Snagov, cind mai multe persoane au fost prinse in flagrant in timp ce traficau 4,5 kg de substanta radioactiva. De altfel, dupa 1990, firma “Valeologia” a fost acuzata de mai multe ori de contrabanda cu arme si substante radioactive. In iulie 1997, Curtea de Conturi a constatat ca defuncta Bancorex a acordat, in perioada 1992-1993, credite in valuta societatii “Valeologia”, cu toate ca firma din Chisinau nu era autorizata sa efectueze operatiuni de comert in Romania. Cu toate ca stia acest lucru, Dan Pascariu, presedintele Bancorex la acea vreme, a aprobat creditele, prin care “Valeologia” a achizitionat autoturisme ARO romanesti, pe care le-a comercializat in spatiul ex-sovietic. Creditele luate de Usturoi de la Bancorex n-au fost niciodata rambursate, prejudiciul adus Bancorex fiind de aproximativ 140 milioane de dolari.
Stefan Candea, Sorin Cehan, Sorin Ozon
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu