Dupa ce am intrat fara sa vrem in scandalul inchisorilor CIA, iata-ne din nou in atentia organizatiilor internationale: Oxfam ne acuza ca facem parte dintre marile producatoare de armament care livreaza munitie pentru piata neagra din Irak.
Cu numai zece zile inainte de conferinta Natiunilor Unite asupra comertului cu arme usoare, organizatia
umanitara Oxfam isi face public raportul. Bazat pe propriile anchete referitoare la traficul de armament catre tarile implicate in activitati teroriste, Oxfam ne acuza ca suntem una dintre cele mai mari producatoare de munitie care ajunge pe piata neagra din Irak.
"Traficul de munitii a inundat tarile unde au loc conflicte, printre care Somalia, Sierra Leone si Liberia, in cursul ultimilor cinci ani", se arata in raportul organizatiei neguvernamentale britanice intitulat "Munitii: carburantul conflictelor". Oxfam acuza, citat de Mediafax, ca "in fiecare an, lipsa de seriozitate a controalelor genereaza situatii in care milioane de cartuse ajung in zone de razboi si cad in mainile unor persoane responsabile de incalcarea drepturilor omului".
Potrivit raportului, "munitii de fabricatie recenta sunt disponibile pe piata neagra de la Bagdad", acestea provenind "fie din importuri ilegale din tarile vecine, fie de la fortele de coalitie sau irakiene".
"In ambele cazuri, lipsa de seriozitate a controalelor are drept consecinta pierderi de vieti pe strazile Bagdadului", continua Oxfam, sustinand ca unele dintre munitiile plasate pe piata neagra sunt fabricate intre anii 1999 si 2004 de Cehia, Serbia, Romania si Rusia.
Munitie pentru Kalasnikov vanduta la o treime din pret
Raportul sustine ca rebelii nu au nevoie de arme de ultima generatie, care sunt si foarte scumpe si greu de gasit pe piata neagra, ci de arme clasice, pe care sa le poata folosi oricine. Asa se face ca cele mai cautat sunt mitralierele Kalasnikov AK-47. Pentru ca oferta este foarte mare, pe piata neagra pretul mediu al cartuselor pentru pustile AK-47 este de 30 de centi (23 eurcenti), in conditiile in care costul legal este de 85 de centi pe bucata.
Potrivit organizatiei, 76 de tari din lume produc anual un total de 33 de miliarde de cartuse, insa cei mai mari producatori, precum China, Egipt, Iran, Brazilia, Bulgaria, Romania si Israel, nu furnizeaza informatii privind exporturile. "Pana la 14 miliarde de cartuse sunt produse anual, dar nu exista date viabile despre modul in care sunt utilizate", afirma organizatia.
41,85 milioane dolari din exporturi in 2004
In ultimii ani, Romania a modernizat elicoptere Puma pentru fortele militare din Emiratele Arabe si avioane MIG 21 pentru Croatia, livrand totodata armament si munitie pentru Irak.
Valoarea totala a exporturilor de armament s-a ridicat, in 2004, la 41,85 milioane de dolari.
De asemenea, Romania a exportat diverse produse militare, de la arme de calibru mic cu munitia aferenta pana la software si tehnologie.
In ceea ce priveste componentele pentru rachete, valoarea exporturilor din 2003 s-a ridicat la suma de 69,5 milioane de dolari.
Se pare ca in Romania exista multe IMM-uri producatoare, care au contracte de furnizare in strainatate de parti componente pentru masini militare de teren, aeronave sau rachete, precum si pentru perfectionari active in industria de electronica militara.
Arme pentru Nigeria
Doi bucuresteni suspectati de trafic de armament in Africa sunt dati in urmarire generala si internationala.
Este vorba despre Ion Menciu, director general la SC "Acvila Air Romanian Carrier" SRL, si Jeni Mantescu, seful reprezentantei din Romania a firmei "Orient Energy Agencies & Services Ltd", dar si secretara a lui Menciu. Tribunalul Bucuresti i-a condamnat la 8 ani si 6 luni, respectiv 6 ani pentru fals in inscrisuri oficiale.
Seful tranzactiilor cu tehnica militara de lupta din acest dosar este Herscovici Simen (cunoscut si sub identitatea Shimon Naor), secondat de Ion Menciu, Ion Busuioc, reprezentantul societatii "Loratel Trading Ltd" din Limassol - Cipru, si Jeni Mantescu. Conform anchetatorilor, Ion Menciu a transportat ilegal la 13 martie 1999, in Logos (Nigeria), 50 de pusti-mitraliera (tip DSKM). Pentru acestea, cumparatorul L. R. Avionics Technologies LTD Israel a platit 157.500 dolari. La acel moment, Nigeria era supusa embargoului din cauza razboiului civil.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu