Traficul ilegal de arme - peste doua miliarde de dolari anual
31 Ian 2008 Simona Maties, Alexandra Olivotto | 1 comentarii | 1752 vizualizari
Rating:
3 voturi
Marime text a A Trimite pe email Comenteaza
Cele mai multe dintre cele 80 de milioane de arme AK-47 din lume se afla in miinile cui nu trebuie. In 1986, un AK-47 in Kenya costa cit 15 vaci, azi costa doar cit patru.
Drogurile si armele merg, de obicei, mina-n mina. In 1999, armata din Peru a parasutat 10.000 de AK-47 fortelor revolutionare din Columbia, un grup de gherila apropiat producatorilor si traficantilor de droguri. Armele au fost cumparate in Iordania. Traficul ilegal de arme, care reprezinta circa 20% din totalul vinzarilor de armament, aduce intre doua si 10 miliarde de dolari anual. Armele mici au fost prezente in 46 din cele 49 de zone de conflict din lume din ultimii 10 ani, iar in 2001 se estima ca sint cauza a 1.300 de decese pe zi, mai mult de 80% din victime fiind femei si copii.
Publicitate
Armele mici sint doar o parte a problemei. Piata ilegala de munitie o depaseste pe cea a tancurilor, a sistemelor radar antiaeriene si a armelor de distrugere in masa. Agentia Internationala Atomica pentru Energie a confirmat zeci de cazuri de contrabanda cu materiale ce pot fi folosite pentru armele nucleare si sute de alte cazuri sint investigate. Cererea foarte mare de arme si tehnologie chimica, biologica, nucleara stimuleaza activitatile ilegale.
Guvernele sint, in general, ineficiente in a opri cererea sau oferta pe piata armelor. Embargourile ONU nu reusesc sa previna vinzarile de arme in Irak, de pilda - parti ale avioanelor de lupta din fosta Iugoslavie si sisteme antiradar din Ucraina. Eforturile internationale de a stopa producerea si distribuirea de arme sint slabe si disparate, pentru ca unele tari nu vor sa accepte cenzura activitatilor lor interne. In 2001, de exemplu, SUA s-au opus unui tratat global privind controlul armelor mici, fiind ingrijorate ca restrictiile vor afecta dreptul americanilor de a detine arme. In absenta unei legislatii internationale eficiente, legile economice dicteaza vinzarea mai multor arme la preturi mai mici. In 1986, un AK-47 in Kenya costa cit 15 vaci, azi costa doar cit patru!
Kalasnikovul (AK-47) e cel mai comun model, fabricat in 14 state si vindut apoi guvernelor, insurgentilor si criminalilor prin tari de tranzit. Creatorul pistolului-mitraliera, Mihail Kalasnikov, se declara nemultumit de lipsa controlului international asupra vinzarii de arme si vrea ca liderii politici sa faca mai mult pentru a opri traficul ilegal. Din pacate, nimeni nu se asigura ca destinatarul final al armamentului nu este un regim aflat sub embargo.
Potrivit IANSA (retea internationala de lupta contra armelor usoare), armamentul letal este relativ ieftin, usor portabil, simplu de manevrat si de operat, cu durata mare de viata si poate fi folosit chiar si de un copil de 8 ani. Sint cele mai traficate arme din lume, fiind vindute contra bani, diamante, droguri sau alte marfuri de contrabanda. Circa 7 milioane de arme comerciale sint produse anual, aproximativ 75% in SUA sau UE, restul in Brazilia, China, Japonia, Canada si Rusia. In total, 90 de tari pot produce sau produc arme mici si munitie, iar din cele 639 milioane de arme, circa 59% se afla in miinile civililor. Termenul "arme mici si usoare" se refera la arme care pot fi carate si folosite de o singura persoana, fie in scop militar, fie civil - de la pistoale, mitraliere si alte arme de foc pina la grenade, sisteme mobile antitanc si mortiere.
Pe linga victimele razboaielor, in fiecare an aceste arme omoara 200.000 de persoane in tarile "pasnice" - crime, sinucideri, impuscaturi accidentale si gloante trase de politie. In Brazilia, SUA si Africa de Sud, armele sint principala cauza a mortii barbatilor tineri. Circa doua milioane de copii au fost ucisi cu arme mici din 1990 incoace, iar 1,5 milioane sint raniti in fiecare an. (
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu