marți, 25 august 2009

Venezuela va efectua o ancheta asupra acuzatiilor de trafic de arme cu FARC

Guvernul Venezuelei a anuntat luni ca va efectua o ancheta pentru a stabili daca lansatoarele de rachete antitanc achizitionate in anii '80 de armata venezueleana au ajuns in mainile celei mai mari grupari de gherila din Columbia, relateaza AP.

Ministrul de justitie Tareck El Aissami a declarat ca autoritatile au lansat "o investigatie interna... pentru a determina originea si destinatia acestor arme", referindu-se la lansatoarele AT-4 fabricate in Suedia pe care Columbia sustine ca le-a descoperit intr-un depozit apartinand luptatorilor de gherila.

Oficialul de la Caracas nu a furnizat insa informatii care sa sugereze ca administratia lui Hugo Chavez face pasi inapoi in conflictul cu guvernul columbian, dupa ce liderul de la Bogota, Alvaro Uribe, s-a plans ca armele fortelor armate venezuelene ar fi ajuns in mainile Fortelor Armate Revolutionare din Columbia (FARC).

Hugo Chavez si-a rechemat ambasadorul din Columbia si a amenintat cu ruperea totala a relatiilor cu acest stat, dar si cu exproprierea afacerilor detinute de oameni de afaceri columbieni daca guvernul lui Uribe va mai lansa astfel de acuzatii.

Liderul socialist a sugerat ca Statele Unite ale Americii (SUA) folosesc Columbia in cadrul unui plan mai elaborat de a-l portretiza ca pe un sustinator al grupurilor teroriste in scopul justificarii unei interventii militare in Venezuela. Hugo Chavez este un critic virulent al influentei americane in America latina.

El Aissami nu a oferit detalii privind investigatia, dar a subliniat ca lansatoarele de rachete "au fost achizitionate de Venezuela in urma cu 20 de ani, nu acum. Nu a fost guvernul nostru", a adaugat el.

Suedia a confirmat ca armele de tip bazooka au fost vandute armatei venezuelene si a solicitat explicatii din partea celui mai important reprezentant diplomatic al Caracasului la Stockholm, noteaza AP.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu