marți, 25 august 2009

Compania Blackwater, suspectata ca face trafic cu arme in Irak

Procurorii federali americani investigheaza daca firma privata de securitate Blackwater avea autorizatiile necesare pentru a introduce in Irak arme automate si alte echipamente militare, informeaza un cotidian local citat de Reuters.

Doi fosti angajati ai companiei Blackwater au pledat vinovati in Greenville, Carolina de Nord, la acuzatii de acest gen si coopereaza cu ancheta, a anuntat cotidianul The News & Observer din Raleigh.

Cazul este instrumentat de procurorii din Carolina de Nord, unde isi are sediul social compania Blackwater, al carei principal obiect de activitate este protectia misiunilor diplomatilor americani din Irak.

Ziarul citat mentioneaza doua surse a caror identitate nu o dezvaluie, care afirma ca procurorii ancheteaza posibilitatea ca Blackwater sa fi livrat in Irak arme, echipamente pentru vizibilitate pe timp de noapte, blindaje, chituri de arme si alte produse militare, fara autorizatiile necesare.

The News & Observer scrie si ca procurorii verifica daca Blackwater are permisele necesare pentru zecile de arme automate folosite la tabara de antrenament de la Moyock, Carolina de Nord.

Compania a fost implicata duminica intr-un incident soldat cu moartea a 11 irakieni, in timp ce angajatii sai escortau un convoi al ambasadei americane la Bagdad. Incidentul a provocat nemultumire la Bagdad, care a cerut ambasadei sa renunte la serviciile companiei Blackwater. Ancheta pentru trafic de arme dateaza insa dinaintea incidentului.

Pe de alta parte, cotidianul Washington Post informeaza in editia de sambata ca ancheta irakiana cu privire la incident s-a extins pentru a include alte sase incidente violente de anul acesta in care au murit cel putin 10 irakieni.

Cotidianul citeaza un purtator de cuvant al Ministerului irakian de Interne potrivit caruia printre incidentele acoperite ancheta se numara uciderea a trei paznici de la radioteleviziunea de stat si a unui jurnalist irakian in apropierea Ministerului de Externe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu