marți, 25 august 2009

Ambasadorul SUA in Albania, acuzat de implicare in trafic cu arme chineze

Ambasadorul american in Albania a ajutat la ascunderea provenientei chineze a unui stoc de munitii furnizat fortelor afgane de o firma sub contract cu Pentagonul, au anuntat anchetatori ai Congresului american.

In timpul audierii din Congres, "un atasat militar le-a declarat anchetatorilor ca ambasadorul american in Albania a aprobat un plan al Ministerului albanez al Apararii, destinat sa ascunda proveninta mai multor lazi cu munitii chineze, inainte de vizita unui jurnalist (al New York Times)", a potrivit cotidianului, care a identificat atasatul militar ca fiind Larry D. Harrison II, informeaza New York Times, in editia online.

"Munitiile au fost puse in noi cutii, pentru a li se masca provenienta si au fost expediate din Albania in Afghanistan de catre o societate din Miami Beach, specializata in comertul cu armament", scrie New York Times.

Potrivit cotidianului, ambasadorul John Withers (foto) "s-a intalnit cu ministrul albanez al apararii, Fatmir Mediu, cu cateva ore inainte de vizita unui reporter al ziarului la sediul din Tirana al societatii americane".

New York Times scrie ca firma americana, sub contract cu armata americana,a cumparat munitiile pentru a le furniza fortelor afgane de securitate, in pofida unei legi americane care interzice comertul cu arme chineze.

De altfel, "in momentul intalnirii, societatea, AEY Inc, era anchetata pentru trafic de arme, inclusiv cu munitii provenite din China", scrie New York Times.

Presedintele AEY Inc., Efraim Diveroli, in varsta de 22 de ani, precum si alte trei persoane au fost inculpate vineri pentru vanzare de munitii chineze Pentagonului, sub eticheta munitiilor albaneze, potrivit publicatiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu