luni, 24 august 2009

Criza diplomatica intre Israel si Suedia din cauza unui presupus trafic de organe


Ierusalimul a cerut guvernului suedez sa condamne un articol aparut in presa de la Stockholm, in care se face referire la traficul de organe prelevate de la palestinienii ucisi. Mai grav este ca, conform presei suedeze, in poveste ar fi implicata chiar armata israeliana.

Totul a inceput de la un articol publicat de Aftonbladet, care a revenit ulterior, duminica, scriind despre un palestinian din Cisiordania ucis in 1992 si a carui familie suspecteaza armata israeliana ca i-ar fi furat organe, conform Jerusalem Post.

Chiar daca nu se aduce nicio dovada in acest sens, redactorul sef a autorizat publicarea articolului, pentru ca aceasta afacere "ridica intrebari pertinente".

Interesant este ca acest inceput de criza, care ar putea evolua, chiar in defavoarea Israelului, tinand cont ca presedintia UE este asigurata, prin rotatie, de Suedia, vine in contextul in care in Israel sute de persoane au semnat o petitie online impotriva companiei suedeze Ikea.

Ministrul suedez de externe, Carl Bildt, este asteptat in Israel peste zece zile.

In timp ce Suedia invoca libertatea de expresie, Tel Aviv-ul, care condamna articolele, spunand ca sunt antisemite, aminteste de un incident din 2005, cand un site care a publicat caricaturile cu profetul Mahommed, preluate din preza daneza, a fost inchis.

Israelul cere ca si in acest caz guvernul sa ia atitudine. Altfel, ministrul Bildt nu va fi binevenit in Israel, dupa cum a declarat ministrul de Finante de la Tel Aviv.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu