marți, 25 august 2009

Complicele celui mai periculos traficant de arme a fost in Romania

Andrew Smulian, complicele traficantului de arme Viktor Bout (foto), a fost in Romania pentru a incheia tranzactii cu potentiali cumparatori, informeaza NewsIn. Autoritatile au interceptat convorbiri si au inregistrat intalnirile pe care acesta le-a avut in Romania cu doi colaboratori ai agentiei antidrog din SUA.

Intre noiembrie 2007 si februarie 2008, Bout si Smulian au fost de acord sa vanda FARC arme in valoare de milioane de dolari, inclusiv rachete sol-aer (SAM) si lansatoare de rachete.

O serie de interceptari telefonice si emailuri dovedesc ca Bout si Smulian au negociat sa vanda arme cu doua "surse confidentiale care lucrau cu DEA" si care s-au dat drept reprezentanti ai FARC, potrivit unui document juridic dat publicitatii joi de curtea federala din Manhattan.

Intr-o serie de intalniri care au avut loc in Romania si care au fost inregistrate, Smulian le-a spus celor doi colaboratori ai DEA ca Bout le poate furniza imediat 100 de rachete SAM, elicoptere si lansatoare de rachete si ca poate aranja ca aceste arme sa fie parasutate pe teritoriul columbian.

La una dintre aceste intalniri care au avut loc in Romania, Smulian i-a dat unuia dintre colaboratorii DEA un stick digital de memorie care continea articole despre Bout si documente continand fotografii si specificatii despre rachetele SAM si lansatoarele de racheta pe care Smulian spusese ca Bout le poate furniza.

Intre aceste intalniri cu cei doi colaboratori sub acoperire ai DEA, Smulian a vorbit cu Bout la un telefon mobil pus la dispozitie, la indicatia conducerii DEA, de unul dintre agenti. Aceste conversatii dintre Smulian si Bout au fost interceptate legal de autoritati straine, precizeaza documentul Departamentului american de Justitie.

In cursul uneia dintre aceste conversatii, Bout si Smulian au discutat despre suma de 5 milioane de dolari pe care urmau sa o ceara pentru transportul armelor. Bout i-a mai spus lui Smulian, intr-un limbaj codat, ca armele cerute de colaboratorii DEA sub acoperire erau gata de a fi livrate.

In urma acestor conversatii telefonice cu Smulian, Bout s-a angajat intr-o serie de convorbiri telefonice - de asemenea inregistrate - cu unul dintre colaboratorii sub acoperire ai DEA in cursul carora au stabilit o intalnire la Bangkok pentru data de 6 martie 2008.

Atat Bout, cat si Smulian au fost pusi sub acuzare pentru conspiratie in vederea furnizarii de sprijin material sau resurse destinate unei organizatii teroriste straine. Daca vor fi condamnati, ei risca fiecare o pedeapsa maxima cu 15 ani inchisoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu